فروشگاه اینترنتی خرید لباس و پوشاک دیجی‌استایل

gallery
بزل ساعت

بزل ساعت چیست؟ ۸ مورد از انواع اصلی آن را بشناسید

آیا تا به حال نام بزل ساعت به گوشتان خورده است؟ آیا می‌دانید کاربرد آن چیست و نحوه‌ی انتخاب کردن آن به چه صورت است؟ آیا اصلا وجود آن در یک ساعت مچی ضروری است یا خیر؟ در ادامه‌ی این مقاله با مجله‌ی دیجی استایل همراه شوید تا با بزل ساعت و انواع مختلف آن بیشتر آشنا شوید. 

بزل ساعت (Watch Bezel) چیست؟

بزل ساعت

بزل یا قاب ساعت، در واقع همان حلقه‌ی بالایی روی ساعت است که کریستال ساعت را احاطه می‌کند. بعضی مدل‌های بزل می‌توانند روی ساعت بچسبند یا پیچ شوند، برخی به صورت ثابت می‌مانند و برخی نیز در یک یا دو جهت می‌توانند بچرخند. همه‌ی ساعت‌ها به نوعی دارای بزل هستند؛ این بزل می‌تواند یک حلقه‌ی نازک دور کریستال ساعت باشد یا یک تکه‌ی سرامیکی باشد که صفحه‌ی ساعت را نگه می‌دارد. 

به طور کلی، انواع مختلفی از بزل‌ها وجود دارد که هر کدام از آن‌ها عملکرد و ویژگی مخصوص خود را دارند. بزل‌ها معمولا نقش تزئینی برای ساعت ندارد و برای انجام یک کار خاص طراحی شده‌اند. اگر دوست دارید با انواع و عملکرد مختلف بزل‌های ساعت آشنا شوید، به خواندن ادامه دهید. 

تاریخچه‌ی مختصری از بزل ساعت

سازندگان ساعت در دهه‌ی ۱۹۵۰، به این نتیجه رسیدند که بزل ساعت می‌تواند باعث بهتر شدن عملکرد ساعت شود، بدون اینکه در موومنت و حرکت آن تاثیر بگذارد یا آن را پیچیده کند. بزل‌های فنی از دهه‌ی ۱۹۳۰ روی ساعت‌ها وجود داشت؛ اگر به طور جزئی بخواهیم بگوییم، رولکس یک بزل چرخشی روی ساعت کمیاب و ضد آب Zero-graph خود گذاشت. از آن زمان به بعد، وجود یک بزل چرخشی تبدیل به یک ویژگی اصلی برای همه‌ی ساعت‌های مقاوم در برابر آب شد. 

یکی دیگر از برندهای ساعت که در استفاده از بزل در ساعت‌های خود پیش‌قدم شد، Longiness است که تصمیم گرفت از بزل‌هایی که دارای مقیاس اندازه‌گیری بودند در ساعت‌های خود استفاده کند. 

انواع مختلف بزل‌ها در ساعت

بزل یک قسمت ساده اما بسیار موثر و کاربردی در ساعت است که به شما امکان انجام کارهای زیادی را می‌دهد. برای مثال شما با کمک آن می‌توانید مدت زمانی که زیر آب هستید را اندازه‌گیری کنید یا میانگین سرعت یک موتور سیکلت را محاسبه کنید! از اندازه‌گیری میزان سوخت گرفته تا برآورد فاصله‌ی آتشی که به سمت شما می‌آید و نشان دادن ساعت محلی در ژاپن، همه و همه از ویژگی‌های یک بزل هستند. 

۱. بزل‌های غواصی (Diving Bezels)

یکی از شناخته شده‌ترین بزل‌ها، بزل‌های غواصی هستند. هدف و کاربرد اصلی یک بزل غواصی، این است که مدت زمانی که شما در زیر آب سپری می‌کنید را به طور دقیق اندازه‌گیری کنید. از آن جایی که پوشرهای کرونوگراف، مقاومت ساعت در برابر آب را به خطر می‌اندازند، این راه حل به شما کمک می‌کند تا بدون نگرانی در زیر آب بتوانید زمان را اندازه بگیرید. با این حال، دو روش مختلف برای استفاده از بزل غواصی به عنوان تایمر وجود دارد؛ روش آسان یا شمارشی و روش دشوارتر که شمارش معکوس نیز نامیده می‌شود. در ادامه این دو روش را بررسی خواهیم کرد. 

بزل شمارشی (Count Up Bezel)

بزل غواصی 1

این بزل را علاوه بر ساعت‌های غواصی می‌توانید در ساعت‌های ورزشی نیز پیدا کنید. مقیاس اندازه‌گیری در این قاب بین صفر تا ۶۰ دقیقه است که با صفحه‌ی اصلی ساعت هماهنگ شده است. در موقعیت ساعت ۱۲ معمولا یک نشانگر مثلثی یا الماسی شکل وجود دارد و اغلب نورانی است. با ساعتی که دارای بزل شمارشی باشد، شما می‌توانید تا یک ساعت را ردیابی کنید. نحوه‌ی استفاده از آن بسیار راحت است؛ فقط کافی است نشانگر را با عقربه‌ی دقیقه تراز کنید و ببینید در یک ساعت چه قدر زمان گذشته است. 

بزل شمارش معکوس (Countdown Bezel)

بزل غواصی 2

این نوع بزل عملکرد مشابهی نسبت به بزل شمارشی دارد؛ یعنی به عنوان تایمر برای اندازه‌گیری زمان در غواصی استفاده می‌شود. تنها تفاوت بزل شمارش معکوس این است که به جای شمارش به سمت بالا، از ۶۰ به صفر شمارش معکوس را انجام می‌دهد. این مدل بزل روش سنتی‌تری دارد و برای غواصی بیشتر پیشنهاد می‌شود. این مدل بزل در ساعت‌های خلبانی و نظامی نیز استفاده می‌شود. استفاده از این بزل بسیار ساده است؛ برای این کار کافی است قاب را بچرخانید تا زمان باقی‌مانده روی عقربه‌ی اختصاصی تنظیم شود. هنگامی که عقربه به صفر برسد، رویداد مورد نظر شما رخ خواهد داد. 

۲. بزل GMT

بزل gmt

بزل GMT، نشانگر زمان جهانی یا زمان دوگانه، یک همراه ارزشمند و ضروری برای شما در سفر خواهد بود که استفاده از آن نیز بسیار راحت است. این بزل به طور همزمان می‌تواند زمان را در دو یا سه منطقه‌ی زمانی مختلف نشان دهد. این بزل در ساعت‌های GMT استفاده می‌شود؛ این ساعت‌ها به شما کمک می‌کنند تا بتوانید به طور همزمان از ساعت محلی چندین منطقه‌ی زمانی مختلف باخبر شوید. یکی دیگر از ویژگی‌های ساعت‌های GMT این است که یک عقربه‌ی اضافه‌تر به نام عقربه‌ی GMT دارند که خواندن ساعت در مناطق زمانی دیگر را برایتان راحت‌تر می‌کند. 

۳. بزل سرعت‌سنج (Tachymeter Bezel)

بزل تکی متر

سرعت‌سنج یکی از کارآمدترین بزل‌هاست که می‌توانید آن را روی بزل یا صفحه‌ی ساعت بسیاری از ساعت‌های کورنوگراف مشاهده کنید. کاربرد اصلی سرعت‌سنج، اندازه گیری سرعت جسمی است که در یک فاصله‌ی ثابت حرکت می‌کند. همچنین از آن برای اندازه‌گیری هرچیزی که ممکن است کمتر از یک دقیقه طول بکشد نیز استفاده کرد. از این نوع بزل معمولا برای محاسبه‌ی سرعت ماشین یا موتور استفاده می‌شود. برای استفاده از آن لازم است که قبل از حرکت، بزل را روی صفر میزان کنید؛ سپس با چک کردن بزل می‌توانید سرعتتان را بررسی کنید. 

۴. بزل نبض‌سنج (Pulsometer Bezel)

بزل نبض سنج

اگر به ساعت‌های هوشمند علاقه‌ای ندارید و در عین حال دوست دارید ساعت شما ویژگی اندازه‌گیری ضربان قلب را داشته باشد، این نوع بزل مناسب شما خواهد بود. این نوع ساعت در بین پرستاران و سایر پرسنل پزشکی بسیار محبوب است. معمولا نبض سنج را روی صفحه‌ی اصلی ساعت می‌توانید ببینید. یک نسخه‌ی متفاوت با نبض سنج، بزل آسم‌سنج یا Asthmometer است که به کمک آن می‌توانید میزان تنفس در دقیقه را اندازه‌گیری کنید. این نوع بزل در بین ورزشکاران نیز پرطرفدار است. 

۵. بزل تله‌متر (Telemeter Bezel) 

بزل تله متر

بزل تله‌متر تقریبا شبیه به بزل تکی‌متر است و مانند بزل تکی‌متر و نبض سنج همراه با کورنوگراف کار می‌کند. بزل تله‌متر برای محاسبه‌ی مسافت اجسام تا فواصل دور استفاده می‌شود. یکی از بیشترین کاربردهای بزل تله‌متر برای محاسبه‌ی برد آتش و فاصله‌ی برخورد صاعقه است. اغلب اوقات عملکرد تله‌متر را به جای بخشی از بزل روی صفحه‌ی نمایش ساعت خواهید دید. 

۶. بزل قطب‌نما (Compass Bezel)

بزل قطب نما

همان‌طور که از نامش پیداست، این بزل نوعی قاب است که روی آن یک قطب‌نما قرار دارد. استفاده از این نوع بزل‌ها بسیار ساده و راحت است؛ زیرا روی آن حروفی وجود دارد که به شما کمک می‌کند تا به راحتی بتوانید جهت‌ها را دنبال کنید. این نوع بزل‌ها در بین کسانی که به کوه‌نوردی و فضای باز علاقه دارند بسیار محبوب هستند. 

۷. بزل اعشاری (Decimal Bezel)

بزل اعشاری

بزل اعشاری، معمولا توسط دانشمندان و مهندسان و در عملیات زمان‌بندی صنعتی و علمی استفاده می‌شود. این نوع بزل به ردیابی زمان کمک می‌کند و مقیاس روی آن به ۱۰۰ قسمت تقسیم شده است که به شما این امکان را می‌دهد تا زمان را به مقدار اعشاری تبدیل کنید. بزل‌های اعشاری معمولا برای راحت‌تر بودن همراه با کورنوگراف کار می‌کنند.

۸. قانون اسلاید (Slide Rule)

slide rule

مقام پیچیده‌ترین و قدرتمندترین نوع بزل را می‌توانیم به Slide Rule اختصاص دهیم. Slide Rule می‌تواند در ابتدا کمی برای شما ترسناک به نظر برسد و شبیه به اعداد و خطوط به هم ریخته دیده شود؛ اما با این حال، این بزل بسیار جالب بوده و شما با استفاده از حلقه‌های درونی و بیرونی آن می‌توانید محاسبات خود را انجام دهید. 

برایتلینگ اولین شرکتی بود که در مدل Navitimer سال ۱۹۵۲ از این نوع بزل استفاده کرد. Navitimer از مدل مشهور Chronomat که به شکلی ویژه برای کمک به ناوبری در هواپیماها ساخته شده بود، الهام گرفته بود. این بزل در واقع یک پردازشگر پیچیده روی مچ بود که به دو مقیاس لگاریتمی مجهز شده بود و هر کسی با اندک دانسته‌های ریاضی می‌توانست بینهایت محاسبه پیچیده را به کمک آن‌ها انجام دهد. 

بزل اولیه Slide Rule سه جز اصلی مورد نیاز برای خلبان‌ها را دارا بود: STAT برای محاسبه مایل استاندارد، KM برای کیلومتر و NAUT برای محاسبه مایل دریایی که به خلبان‌ها اجازه می‌داد میزان مصرف سوخت، سرعت، زمان، فاصله، تبدیل مایل به کیلومتر و انبوهی از محاسبات دیگر را انجام دهند. 

در حال حاضر بزل‌های Slide Rule در زندگی امروز ما تقریبا به تاریخ پیوسته‌اند؛ زیرا استفاده از آن‌ها نیازمند تمرکز و دقت و علاقه به یادگیری است. با این حال، محاسبات ساده‌ای مانند ضرب و تقسیم به راحتی به کمک این بزل انجام می‌شود و می‌توان از آن‌ها به جای یک ماشین حساب آنالوگ ساده استفاده کرد.

تفاوت بزل سرامیکی و آلومینیومی

بزل سرامیکی

در سال ۲۰۰۵، اولین بزل سرامیکی در ساعت رولکس دیده شد. امروزه تقریبا در تمام ساعت‌های رولکس که دارای بزل چرخشی هستند، این یک ویژگی استاندارد محسوب می‌شود. این بزل‌های سرامیکی جایگزین بزل‌های آلومینیومی و همیشگی شدند. در ادامه همراه باشید تا این دو جنس از بزل را بررسی کنیم.

بزل‌های آلومینیومی

بزل‌های آلومینیومی قیمت کمتری دارند و در صورت خراب شدن به راحتی جایگزین می‌شوند. اما از دلایلی که رولکس بزل‌های سرامیکی را جایگزین آلومینیوم کرد، می‌توان به محو شدن رنگ آلومینیوم به مرور زمان و امکان ایجاد خراش روی آن بود. بزل‌های آلومینیومی به تدریج زمان و همچنین بر اثر عواملی مانند نور خورشید، اصطکاک و اسیدهای آب شور رنگ خود را از دست می‌دادند. در حالی که کلکسیونرها به داشتن ساعت‌های قدیمی و رنگ و رو رفته علاقه دارند، اما این اتفاق با هدف اصلی رولکس که ساخت ساعت‌های ماندگار و بادوام بود، همخوانی نداشت. 

بزل‌های سرامیکی

به گفته‌ی رولکس، برترین ویژگی بزل‌های سرامیکی نسبت به آلومینیومی، طول عمر و دوام بیشتر آن‌هاست. سرامیک مانند آلومینیوم در اثر زمان محو نمی‌شود؛ بنابراین تا سال‌های سال درخشندگی خود را حفظ می‌کند. البته اگر بدی‌های آن را نیز در نظر بگیریم، بزل‌های سرامیکی اگر روی زمین بیفتند به راحتی ممکن است بشکنند و باید بدانید که تعویض کردن آن خیلی راحت نیست و هزینه‌ی بالایی هم دارد؛ اما اگر به استایل شیک‌تر و خاص‌تر از ساعت‌ها علاقه دارید، قطعا بزل‌های سرامیکی انتخاب مناسبی برای شما هستند. 

حرف آخر

بزل‌های ساعت از اولین معرفی خود در سال ۱۹۳۰ تا به الان بسیار پیشرفت کرده‌اند و مورد توجه قرار گرفته‌اند. بزل‌ها از قطعات ساده تبدیل به یکی از ویژگی‌های پیچیده در ساعت‌های لوکس امروزی شدند. در این مقاله با ۸ مدل اصلی بزل‌های ساعت آشنا شدید؛ حالا با این دانش می‌توانید به راحتی ساعت مورد نیازتان را پیدا کرده و از آن لذت ببرید. 

منابع: MonochromeWatches, Bespokeunit, Whichwatchnext, Millenarywatches

دیدگاه خودتان را ارسال کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز با * علامت گذاری شده اند.