فروشگاه اینترنتی خرید لباس و پوشاک دیجی‌استایل

gallery
علت و درمان نازکی و ریزش مو

۱۸ علت رایج نازکی و ریزش مو در زنان و ۵ روش‌ معجزه‌آسا برای درمان آن

این روزها ریزش مو (آلوپسی) یک مشکل رایج در میان مردان و زنان به شمار می‌رود. شاید فکر کنید مردان بیشتر دچار این مشکل می‌شوند، اما واقعیت این است که زنان هم از مشکل ذکر شده رنج می‌برند. نازک شدن مو در خانم‌ها می‌تواند در اثر ژنتیک، عدم تعادل هورمونی، فرآیند پیری یا مصرف بعضی داروها رخ دهد. خوشبختانه می‌توانید با ایجاد بعضی تغییرات در سبک زندگی، به کار بردن بعضی اقدامات پیشگیرانه و مصرف بعضی داروها این مشکل را حل کنید. در مقاله‌ای که پیش روی شماست، تصمیم داریم به بررسی ۱۸ علت نازکی مو در خانم‌ها بپردازیم. علاوه بر این روش‌های مفید برای پیشگیری و درمان این عارضه را در اختیارتان قرار می‌دهیم. در پایان هم شما را با طرز درست کردن ۵ ماسک موی خانگی مفید آشنا می‌کنیم. تا پایان این مقاله از مجله‌ی دیجی‌استایل در کنار ما باشید.

۱. ژنتیک

ممکن است از لحاظ ژنتیکی دچار نازکی مو باشید. به ریزش موی با الگوی زنانه که به دلیل ژنتیک رخ می‌دهد، آلوپسی آندروژنیک یا ریزش موی ارثی گفته می‌شود. در بیشتر موارد، زنان بر خلاف مردان عقب رفتن خط رویش مو یا کچلی سکه‌ای را تجربه نمی‌کنند، اما دچار نازک شدن مو می‌شوند.

۲. افزایش سن

نازک شدن یا ریزش مو در اثر بالا رفتن سن یک پدیده‌ی کاملا طبیعی است که ممکن است هر کسی آن را تجربه کند. زمانی که سن زنان زیاد می‌شود، سرعت رشد موهایشان کاهش پیدا می‌کند، موهایشان کم‌پشت می‌شود و فولیکول‌های موهایشان به دلیل تغییرات هورمونی کوچک می‌شود. این موضوع باعث می‌شود کف سر آن‌ها خالی شود.

۳. یائسگی

هورمون‌های استروژن و پروژسترون مسؤول حفظ مو در مرحله‌ی رشد (آناژن) است. این هورمون‌ها همچنین به رشد سریع‌تر مو کمک می‌کنند. زنان بین ۴۰ تا ۵۰ سالگی یائسگی را تجربه می‌کنند. طی دوران یائسگی تولید هورمون‌های استروژن و پروژسترون کاهش پیدا می‌کند. در نتیجه‌ی این موضوع فولیکول‌های مو کوچک شده و موها نازک می‌شوند که این مسأله متوقف شدن رشد مو را به دنبال دارد.

۴. پرتودرمانی ناحیه‌ی سر

ریزش یا نازکی مو در اثر پرتودرمانی می‌تواند موقت یا دائمی باشد. پرتودرمانی با دوز کم ریزش موی موقت را به همراه دارد، اما پرتودرمانی با دوز بالاتر، همچنین پرتودرمانی پوست سر یا مغز می‌تواند منجر به ریزش موی دائمی شود. بعد از انجام پرتودرمانی ممکن است مو مثل قبل رشد نکند.

۵. بستن مو به روش اشتباه و رنگ کردن مکرر آن

بستن مو به‌صورت بافت تنگ، دم‌ اسبی یا دم خرگوشی می‌تواند منجر به نوعی از ریزش مو به نام آلوپسی ترکشن شود که در اثر کشیده شدن مکرر مو رخ می‌دهد. حتما شنیده‌اید که رنگ کردن مکرر مو باعث آسیب دیدن موها می‌شود. رنگ مو حاوی ترکیباتی است که به فولیکول‌های مو آسیب می‌رسانند و منجر به نازک شدن و حتی ریزش مو به‌صورت دائمی می‌شوند. استفاده‌ی مکرر از ابزارهای حالت‌دهنده‌ی مو از جمله سشوار، اتوی مو و بابیلیس هم می‌تواند ریزش مو را به همراه داشته باشد.

۶‌. کمبود پروتئین در رژیم غذایی

مواد غذایی سرشار از پروتئین

مو برای حفظ سلامت خود به پروتئین نیاز دارد. برای اینکه موهای سالم و ضخیمی داشته باشید، باید منابع غذایی پروتئین از جمله ماهی، تخم‌مرغ، لوبیا، گوشت کم‌چرب، عدس، مغزها، دانه‌ی چیا، جو دوسر، کینوا و… را در رژیم غذایی خود جای دهید. مو از کراتین تشکیل شده است. کراتین نوعی پروتئین است. اگر در رژیم غذایی خود به اندازه‌‌ی کافی پروتئین مصرف نکنید، موهایتان شروع به نازک شدن و ریزش می‌کنند.

۷. مصرف بعضی از داروها

مصرف داروهایی از جمله رقیق‌کننده‌های خون مانند هپارین و وارفارین، قرص‌های ضدافسردگی مثل پروزاک (فلوکستین) و داروهای کاهش فشار خون مانند لیزینوپریل ممکن است در بعضی از خانم‌ها منجر به ریزش و نازکی مو شود. داروهایی مانند متوترکسات (که از آن‌ها برای درمان روماتوئید استفاده می‌شود.)، داروهای تجویز شده برای درمان جوش و آکنه که حاوی ویتامین A (رتینول) هستند، داروهای پایین‌آورنده‌ی سطح کلسترول خون و لیتیوم تجویز شده برای اختلال دوقطبی ممکن است ریزش مو را در زنان به همراه داشته باشند.

۸. مصرف استروئیدهای آنابولیک

زنان ورزشکاری که از استروئیدهای آنابولیک برای افزایش توده‌ی عضلانی خود استفاده می‌کنند، ممکن است نازکی مو یا ریزش مو را تجربه کنند. بر اساس گزارش‌های آکادمی متخصصان پوست آمریکا، اثرات این استروئیدها روی بدن زنان مانند اثرات سندرم تخمدان پلی‌کیستیک (PCOS) است. ترکیبات ذکر شده می‌توانند باعث نازک شدن موهای کف سر شوند. هرچند زمانی که مصرف این داروها تمام شود، مو دوباره رشد کرده و سلامت موها بهبود پیدا می‌کند.

۹. تریکوتیلومانیا

تریکوتیلومانیا عارضه‌ای است ‌که به آن اختلال کندن مو هم گفته می‌شود. در این عارضه فرد به‌طور غیرقابل‌کنترل موی خود را می‌کَند. عارضه‌ی ذکر شده در زنان رایج‌تر است. کندن دائم و مکرر مو ممکن است منجر به ریزش تکه‌ای موی کف سر، نازک شدن مو و ریزش شدید مو شود.

۱۰. آلوپسی آره‌آتا

آلوپسی آره‌آتا یا ریزش سکه‌ای مو نوعی اختلال خودایمنی به شمار می‌رود که در اثر فعالیت بیش از حد سیستم ایمنی بدن منجر به ریزش و نازک شدن مو می‌شود. در این عارضه سیستم ایمنی بدن به اشتباه به فولیکول‌های مو حمله‌ می‌کند. این موضوع ریزش شدید و ناگهانی مو در یک ناحیه (بیشتر در کف سر) را به دنبال دارد. این عارضه را می‌توان با مصرف بعضی از داروها مانند روژائین درمان کرد.

۱۱. لوپوس

خانم‌هایی که دچار لوپوس هستند، ممکن است آلوپسی را تجربه کنند. لوپوس هم یک عارضه‌ی خودایمنی دیگر است که در آن سلول‌های سیستم ایمنی بدن به اشتباه به فولیکول‌های مو حمله می‌کنند. این موضوع نازک شدن یا ریزش قابل‌توجه مو را به همراه دارد.

۱۲. کاهش وزن قابل‌توجه

کاهش وزن قابل‌توجه از دلایل نازک شدن مو

کاهش وزن ناگهانی و شدید می‌تواند منجر به مشکلات مختلف برای سلامتی شود که ریزش مو یکی از این مشکلات به شمار می‌رود. کاهش وزن ناگهانی به بدن آسیب می‌رساند و می‌تواند اثرات بدی روی سلامت و ضخامت مو داشته باشد. زمانی که وزنتان را کاهش می‌دهید، مواد مغذی و ویتامین‌ها را به مقدار کمتر دریافت می‌کنید. کمبود ویتامین‌ها و مواد معدنی نازک شدن یا ریزش مو را به دنبال دارد.

۱۳. استرس فیزیکی

استرس فیزیکی که شامل تصادف، جراحت و بیماری‌های مزمن می‌شود، می‌تواند باعث آسیب به بدن شوند و ممکن است ریزش و نازکی مو را به همراه داشته باشند. به این عارضه تلوژن افلوویوم گفته می‌شود که در آن مو به دلیل شوک ناگهانی شروع به ریزش می‌کند. استرس وارد شده به بدن تعداد زیادی از فولیکول‌های مو را در حالت استراحت قرار می‌دهد. بعد از مدتی ممکن است موهای تحت تأثیر قرار گرفته دچار ریزش شوند. ریزش مو در اثر استرس فیزیکی معمولا موقت است و بعد از مدتی موها دوباره سلامت خود را به دست می‌آورند.

۱۴. استرس احساسی

استرس احساسی به‌طرز غیرقابل‌انتظاری روی هورمون‌ها اثر می‌گذارد. یکی از اثرات منفی این موضوع نازک شدن یا ریزش مو است. می‌توانید برای مبارزه با استرس از روش‌های کاهنده‌ی استرس استفاده کنید. فراموش نکنید که دنبال کردن یک رژیم غذایی سالم، خوابیدن به اندازه‌ی کافی و پیاده‌روی می‌توانند در مبارزه با استرس مفید باشند.

۱۵. سندرم تخمدان پلی‌کیستیک

سندرم تخمدان پلی‌کیستیک (PCOS) یک اختلال هورمونی رایج محسوب می‌شود که زنان زیادی دچار آن می‌شوند. زنان مبتلا به این عارضه افزایش تولید آندروژن (هورمون مردانه) را در بدن خود تجربه می‌کنند. بالا رفتن سطح هورمون آندروژن منجر به نازک شدن موی جلوی کف سر می‌شود. این عارضه آلوپسی آندروژنیک یا ریزش موی با الگوی زنانه نام دارد. عارضه‌ی ذکر شده را می‌توان با مصرف بعضی داروها و ایجاد تغییراتی در سبک زندگی درمان کرد.

۱۶. پرکاری تیروئید

پرکاری تیروئید یک عارضه‌ی قابل‌پیشگیری است که در آن غده‌ی تیروئید به‌ اندازه‌ی کافی هورمون تیروئید تولید نمی‌کند. پرکاری تیروئید شدید و طولانی می‌تواند منجر به نازک شدن یا ریزش مو شود. درمان این عارضه به رشد دوباره‌ی مو کمک می‌کند.

۱۷. آنمی ناشی از کمبود آهن

زنانی که دچار کم‌خونی ناشی از فقر آهن هستند، نازک شدن و ریزش مو را تجربه می‌کنند. آهن به شکل فریتین در فولیکول‌های مو ذخیره می‌شود. زمانی که سطح آهن در بدن پایین باشد، بدن از آهن ذخیره شده در شکل فریتین (که در فولیکول‌های مو وجود دارد) استفاده می‌کند که این موضوع آسیب دیدن، نازک شدن و متوقف شدن رشد مو را به همراه دارد‌. آنمی ناشی از فقر آهن را می‌توانید با اضافه کردن مواد غذایی حاوی آهن به رژیم غذایی خود درمان کنید‌. از جمله منابع غذایی آهن می‌توانیم گوشت قرمز، ماهی، سبزیجات، عدس و… را نام ببریم. حتی از مکمل آهن هم می‌توانید استفاده کنید‌.

۱۸. کمبود ویتامین B

کمبود ویتامین B از دلایل نازکی مو

ویتامین B یک ترکیب مهم برای سلامت مو و کف سر به شمار می‌رود. مواد غذایی مانند مغزها، غلات سبوس‌دار مثل برنج و بلغور جو، حبوباتی مانند عدس و لوبیا، میوه‌هایی مانند موز و آووکادو، گوشت قرمز، ماهی و گوشت ماکیان و تخم‌مرغ همگی منابع خوبی از ویتامین B محسوب می‌شوند. اگر زنان مواد غذایی غنی از ویتامین B را مصرف نکنند، دچار کمبود ویتامین B می‌شوند که این موضوع منجر به نازکی و ریزش مو می‌شود. مصرف مواد غذایی سرشار از ویتامین B می‌تواند سلامت مو را بهبود ببخشد‌.

درمان نازکی و ریزش مو

اگر دچار نازکی و ریزش مو هستید، می‌توانید از روش‌های درمانی زیر کمک بگیرید.

۱. ماینوکسیدیل

مانوکسیدیل یک داروی بدون نسخه‌ی پزشک (OTC) است که توسط سازمان غذا و داروی آمریکا مورد تأیید قرار گرفته است. این دارو مرحله‌ی رشد فولیکول‌های مو را طولانی می‌کند. سازمان غذا و داروی آمریکا توصیه می‌کند زنان برای افزایش رشد مو و پیشگیری از ریزش و نازک شدن موهای خود از ماینوکسیدیل ۲ درصد استفاده کنند.

۲. استروژن درمانی

درمان جایگزینی هورمون که به آن استروژن درمانی هم گفته می‌شود، می‌تواند در درمان آلوپسی آندروژنیک (ریزش مو با الگوی زنانه) مفید باشد. این روش درمانی میزان کافی استروژن به بدن می‌دهد تا کمبود استروژن جبران شود. ماینوکسیدیل در درمان ریزش مو اثربخش‌تر از استروژن درمانی است.

۳. کورتیکوستروئیدها

زنانی که به دلیل آلوپسی آره‌آتا نازک شدن یا ریزش مو را تجربه می‌کنند، می‌توانند از  کورتیکوستروئیدها استفاده کنند. در این روش درمانی کورتیکوستروئیدها به چند بخش مختلف ناحیه‌ی مدنظر از سر تزریق می‌شوند. معمولا بعد از ۴ هفته می‌توان بهبود سلامت مو را مشاهده کرد.

۴‌. مکمل آهن

کمبود آهن که به آن آنمی هم گفته می‌شود، دلیل نازکی و ریزش مو در بعضی از زنان به شمار می‌رود. پزشک معمولا برای درمان عارضه‌ی ذکر شده مکمل آهن تجویز می‌کند. این مکمل به متوقف کردن ریزش مو کمک می‌کند.

۵. از ماسک‌ موی خانگی استفاده کنید‌

می‌توانید برای درمان ریزش مو و تقویت موهای خود بعضی ماسک‌های خانگی را روی موهایتان قرار دهید‌. در ادامه طرز درست کردن چند ماسک موی عالی برای رشد و ضخیم کردن مو را آموزش داده‌ایم.

۱. ماسک روغن کرچک

روغن کرچک سرشار از اسیدهای چرب است که مو را مرطوب می‌کند و خواص ضدمیکروبی دارد. این ماسک برای درمان خشکی و شوره‌ی مو معجزه‌ می‌کند.

مواد لازم
  • روغن کرچک: یک قاشق چای‌خوری
طرز استفاده
  1. روغن کرچک را درون یک کاسه‌ی کوچک بریزید.
  2. کاسه را به مدت تقریبا ۱۰ ثانیه در مایکروویو قرار دهید. حواستان باشد روغن باید گرم و نه داغ باشد.
  3. با استفاده از نوک انگشتان خود روغن را روی کف سرتان ماساژ دهید و به سمت ساقه‌ی مو بروید.
  4. ۱۵ دقیقه صبر کنید. سپس موهای خود را آبکشی کنید و با شامپو بشویید.

۲. ماسک مو با روغن نارگیل و دارچین

ماسک مو با روغن نارگیل و دارچین

این ماسک برای درمان نازکی و شکنندگی مو مفید است. دارچین جریان خون را افزایش می‌دهد و رشد و استحکام مو را بهبود می‌‌بخشد. روغن نارگیل سرشار از اسیدهای چرب است که به ترمیم مو کمک می‌کنند.

مواد لازم
  • پودر دارچین: یک قاشق چای‌خوری
  • روغن نارگیل: یک قاشق چای‌خوری
طرز تهیه
  1. یک کاسه بردارید و در آن پودر دارچین و روغن نارگیل را با یکدیگر ترکیب کنید.
  2. ماسک را روی ریشه‌های مو و کف سر خود قرار دهید.
  3. اجازه دهید ماسک به مدت تقریبا ۳۰ تا ۴۵ دقیقه روی موهایتان بماند. سپس موهایتان را با آب گرم آبکشی کنید.

۳. ماسک با روغن نارگیل، لیموترش، ماست و تخم‌مرغ

این ماسک برای موی خشک عالی است. این ماسک حاوی ویتامین‌های مختلف است و به همین دلیل تارهای مو را تغذیه می‌کند‌. روغن نارگیل و ماست استفاده شده در این ماسک موها را هیدراته می‌کنند.

مواد لازم
  • روغن نارگیل: یک قاشق چای‌خوری
  • لیموترش: یک عدد
  • ماست بدون طعم: نصف فنجان
  • تخم‌مرغ: یک عدد
طرز تهیه
  1. برای درست کردن این ماسک مو اول از همه آب لیموترش را بگیرید.
  2. در یک کاسه روغن نارگیل، آب لیموترش تازه، ماست بدون طعم و تخم‌مرغ را خوب با هم ترکیب کنید.
  3. با استفاده از نوک انگشتان خود ماسک را روی کف سر خود قرار دهید و به سمت نوک مویتان بروید.
  4. موهایتان را با حوله‌ی حمام بپوشانید‌.
  5. ۱۵ تا ۲۰ دقیقه صبر کنید. سپس موهایتان را با آب گرم آبکشی کنید و طبق روال عادی با شامپو بشویید.

۴. ماسک با روغن نارگیل، عسل و روغن آووکادو

اگر موهایتان وز است و علاوه بر این از ریزش مو رنج می‌برید، حتما از این ماسک موی خانگی استفاده کنید. اسیدهای چرب، مواد معدنی و خواص آنتی‌اکسیدانی این ماسک به کاهش وز مو و افزایش درخشندگی مو کمک می‌کنند.

مواد لازم
  • روغن نارگیل تصفیه شده: یک قاشق چای‌خوری
  • عسل: یک قاشق چای‌خوری
  • روغن آووکادو: یک قاشق چای‌خوری
طرز تهیه
  1. یک کاسه بردارید و در آن روغن نارگیل، عسل و روغن آووکادو را با یکدیگر مخلوط کنید‌.
  2. ماسک به دست آمده را با استفاده از نوک انگشتانتان روی کف سرتان بمالید و به سمت نوک موهای خود بروید.
  3. اجازه دهید ماسک به مدت تقریبا ۱۰ دقیقه روی موهایتان بماند.
  4. حالا موهای خود را با آب گرم آبکشی کنید و با شامپو بشویید.

۵. ماسک روغن نارگیل و عسل

اگر موهای خشک و آسیب‌دیده‌ای دارید، این ماسک برای شما بهترین گزینه است. این ماسک به از بین بردن موخوره کمک می‌کند و موهای شما را نرم، لطیف و درخشان می‌کند.

مواد لازم
  • روغن نارگیل: یک قاشق غذاخوری
  • عسل خام: یک قاشق غذاخوری
طرز تهیه
  1. روغن نارگیل و عسل خام را در یک کاسه‌ی کوچک با یکدیگر ترکیب کنید‌.
  2. ماسک ایجاد شده را روی موهای خود بمالید. روی نو‌ک موهایتان تمرکز کنید.
  3. حدود ۳۰ دقیقه صبر کنید. سپس بعد از آبکشی، موهایتان را طبق روال عادی با شامپو بشویید.

چطور از نازکی مو پیشگیری کنیم؟

می‌توانید به کمک روش‌های زیر از نازکی مو جلوگیری کنید‌.

  • سبک زندگی خود را تغییر دهید و مواد غذایی سرشار از پروتئین و مفید برای مو را در رژیم غذایی خود جای دهید. مصرف شکر، چربی ترانس و مواد غذایی فرآوری شده و خوراکی‌های حاوی طعم‌دهنده‌های مصنوعی و مواد نگهدارنده را کاهش دهید.
  • سیگار کشیدن را متوقف کنید.
  • برای کاهش سطح استرس خود بیشتر ورزش کنید، خوب بخوابید و برای سلامت روحی و جسمی تمرینات یوگا را انجام دهید.
  • مواد غذایی سرشار از آهن از جمله مرغ، گوشت قرمز کم‌چرب، ماهی، سبزیجات برگ‌دار، محصولات سویا، دانه‌ی چیا و عدس را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. زمانی که در بدنتان به انداز‌ه‌ی کافی آهن وجود داشته باشد، سلامت موهایتان حفظ می‌شود.
  • هیچ‌وقت به خودتان گرسنگی ندهید و یک رژیم غذایی سالم و مغذی را دنبال کنید‌. اگر می‌خواهید وزنتان را کاهش دهید، به جای کمتر غذا خوردن، غذاهایی که مصرف می‌کنید را تغییر دهید‌. مواد غذایی مغذی بخورید و از مصرف خوراکی‌های فرآوری شده و سرشار از چربی اجتناب کنید‌.

کلام آخر

نازکی و ریزش مو مشکلی است که زنان زیادی آن را تجربه می‌کنند. در این مقاله از مجله‌ی دیجی‌استایل ۱۸ نمونه از دلایل نازک شدن مو را با هم بررسی کردیم. در پایان روش‌های درمان و پیشگیری از این عارضه را در اختیارتان قرار دادیم و طرز درست کردن ۵ ماسک موی خانگی عالی برای ضخیم کردن مو را آموزش دادیم.

منبع: natural remedy ideas

دیدگاه خودتان را ارسال کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز با * علامت گذاری شده اند.